Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsme hledali pronájem a koupili dům

Je to asi měsíc, co jsem začala pozvolna frfňat, že nám naše současné působiště začíná být těsné. Dokud jsme byli dva, bylo to akorát. Ne příliš velké na úklid a ne příliš malé na nedostatek soukromí. Ale co jsme tři, stává se z našeho bytu barevná mozaika dětských potřeb.

Pravidelně zakopáváme o chrastítka, překračujeme dětské deky a hrazdičky a narážíme do dětských lehátek. A bude to horší a horší. Až přibudou autíčka, vláčkodráhy, odrážedla a muzikoidní hračky vydávající nervy drásající zvuky, před kterými není kam utéct.

Na tohle všechno se těším, ale bylo by fajn, moci to rozprostřít do větší plochy. Začala jsem tedy „snít“ o tom, že lézt by se Matýsek mohl učit na větším prostoru než je zbývající metr čtvereční bez nábytku a dalších nezbytností.

Koneckonců k našemu současnému pronajatému bytu nemáme až tak velký citový vztah. Pominu-li, že je to náš první společně „budovaný“ prostor (díky švédům za Ikeu!), při jehož opouštění nás pravděpodobně trocha sentimentu nemine. A tak jsem se s vervou pustila do hledání nového, většího a při troše štěstí i levnějšího pronájmu.

Pár vhodných adeptů jsem objevila a začala k akci strhávat i manžela.

Mé nadšení a hledání vydrželo den a půl. Ne, že bych přestala toužit po větším prostoru, ale zcela neskromně jsem k přívlastku větší přidala i vlastní.

Nápad jsme zhodnotili jako praktický. Když už stěhování, tak proč ne rovnou do vlastního, že? Splátky vyjdou beztak skoro stejně jako nájem, ale v případě splátek nám zůstává byt, v případě nájmu houby.

Několik dní u nás večery po uložení synka vypadaly jak v doupěti u počítačových maniaků. Každý na jedné půlce pohovky s nosem zabořeným do svého notebooku a očima opuchlýma únavou. Jen občas se ozvalo něco jako : Hele! Koukni! To vypadá dobře! Hm, drahý. Hm, blbá lokalita… A podobně.

Výběr jsme nakonec zúžili na několik vhodných adeptů. Ne v paneláku, ne malé, ne drahé, ne v centru, ne v dezolátním stavu… A chystali se předběžně obvolat realitní kanceláře a domluvit si prohlídky.

Jenže opět začal hlodat červíček pochybností. Když koupíme byt, budeme mít někdy na koupi pozemku a stavbu vysněného slaměného domku? Dočkáme se toho, že naše děti budou pobíhat po vlastní zahradě? Možná jo, možná ne. Mluvili jsme o tom dlouho, probrali to horem dolem a došli k závěru, že bychom rovnou mohli koupit dům. Bude to sice dražší, ale kupodivu ne o tolik. Nebude sice nízkoenergetický a ze slámy, zato bude rychleji.

A tak jsme postoupili o další level. Začali jsme plánovat koupi domu. Nejlépe někde na vesnici, ale v dojezdné vzdálenosti našeho města. S velkou zahradou, ne s půl metrem volné a s největší pravděpodobností zabetonované plochy z každé strany domu.

Následovaly tedy další večery strávené se shrbenými zády nad inzeráty nabízejícími nemovitosti. Našli jsme domečky, domky, domy, vily, ruiny i vesnická stavení. Oddělili zrno od plev a konečně se dostali k obvolávání realitek.

Zprvu se nedařilo. Krásný dům, super cena, při návštěvě se ukázalo, že metr od domovních dveří povede silnice. Další dům, dokonce po částečné rekonstrukci, ale majitelé se rozhodli pro stažení z prodeje…

A pak to přišlo. Láska na první pohled.

Vesnické stavení s klenutými stropy, velkou slunnou  zahradou a v těsném sousedství školky, školy a hřbitova.

Příbuzenstvo se rozdělilo na tři tábory. Ti, co byli stejně či podobně nadšení jako my a rádi se nechávali vtáhnout do debat na téma rekonstrukce. Ti, kteří nás považovali za blázny a všemi možnými prostředky se nás snažili odradit. A samozřejmě tábor neutrálů, jehož členové se občas mírně přikláněli buď k nadšení nebo k odporu.

Ráda bych napsala, koupili, zrekonstruovali, nastěhovali se a žili šťastně dokud je neuložili vedle na hřbitov. Bohužel jsme teprve u prvního kroku a na happyend si musíme ještě počkat. Tak nám, prosím, držte palce!

Autor: Barbora Bečvářová | středa 12.5.2010 11:13 | karma článku: 23,16 | přečteno: 2287x
  • Další články autora

Barbora Bečvářová

Zakládají vlastní školy jen bláznivé lesany?

Je to téměř dva roky, co jsem napsala článek s názvem "Proč nepošlu svoje děti do klasické základky?" Ve výživné diskuzi pod článkem jsem z toho okamžitě vyšla jako asociální lesana..

18.7.2016 v 8:45 | Karma: 20,92 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Společnost

Barbora Bečvářová

K čemu je dobrý školní stres? K ničemu

Škola bez známek, zkoušení, písemek a domácích úkolů? Proboha proč? Nepřeskočilo vám? Jo vy je nechcete stresovat! Ale to se přece musí! Jak jinak by si na stres zvykli? V životě na ně přeci nějaký ohledy nikdo brát nebude!

10.9.2015 v 18:47 | Karma: 14,30 | Přečteno: 812x | Diskuse| Společnost

Barbora Bečvářová

Proč nepošlu svoje děti do klasické základky?

Nedávno jsem se tak trochu navážela do školního vzdělávacího systému. Dostalo se mi ujištění, že ne všichni učitelé jsou špatní, že ne všechny děti jsou ze školy zpruzené a že moje ostrá slova nejsou tak úplně namístě.

3.9.2014 v 10:43 | Karma: 38,10 | Přečteno: 16365x | Diskuse| Společnost

Barbora Bečvářová

Oliver

Oliverovi bylo jedenáct, když ho umístili do dětského domova se školou. Předstupně pasťáku. Máma ho doma nechtěla a táta si ho vzít nemohl. Neměl stálou práci a od rozvodu ani byt, přespával u kamarádů nebo tajně na stavbách, kde dělal.

30.7.2014 v 11:11 | Karma: 17,76 | Přečteno: 808x | Diskuse| Letní povídka

Barbora Bečvářová

Těhotenstvím k trvalé retardaci?

Jistý výzkum prý ukázal, že v posledních týdnech těhotenství klesá IQ ženy o osm až deset bodů. Kdy a zda vůbec, dochází k opětovnému bodovému vzestupu, jsem se už nedozvěděla. Nicméně pevně doufám, že časem se inteligenční kvocient dorovná, neboť vrchol třetího těhotenství by mě pravděpodobně uvrhl již do pásma lehké debility.

9.4.2014 v 12:23 | Karma: 15,04 | Přečteno: 1359x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1837x
Jsem svobodomyslná matka, aspirující spisovatelka a nevyléčitelná optimistka. Mým cílem je čtenáře bavit, inspirovat a někdy snad přimět i k zamyšlení. Více ode mě si můžete přečíst zde.